Terimler kategorisinde (700 puan) tarafından
tarafından yeniden kategorilendirildi
ISO nedir? ISO ne demektir. ISO' nun açılımı nedir, ISO neyin kısaltmasıdır?

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

0 oy
(660 puan) tarafından
ISO´ya kısaca ışığa duyarlılık diyebiliriz.  ASA olarak ta ifade edilir. Dijital fotoğrafçılıkta yanlızca ISO ifadesi kullanılır. Fotoğrafçılıkta algılayıcı sensörün veya filmin ışığa karşı olan hassasiyetini ifade eder. Ortam ışığının az ise ISO değerinin arttırılması gerekir.ISO değeri arttıkça görüntü algılayıcısının ışığa olan hassasiyeti artar, ISO değeri azaldıkça algılayıcının ışığa hassasiyeti azalır.ISO değeri ne kadar yüksekse fotoğraftaki gürültü(Noise) artar yani istenmeyen noktalar artar
0 oy
(420 puan) tarafından
ISO’nun açılımı  “International Standards of Organisations” yani Uluslararası Standartlık Örgütü’dür. Bazı kaynaklarda ASA olarak da geçer.  Terimsel olarak; eski dönemler için filmlerin, yeni dönemde ise sensörün ışığa karşı olan duyarlılığı anlamına gelmektedir.
Işığın yetersiz olduğu ortamda ISO değeri yükseltilerek artı pozlama yapılabilir. Ancak artı pozlamayı dijital olarak sağladığı için görüntüde nosie yani karıncalanmaya neden olabilir. Bu fotoğraf makinesinin  sensör değeri ile de doğru orantılıdır. Bazı kameralarda 1200 ISO değeri bile gren oluşumuna neden olurken bazılarında 3200’e kadar sorunsuz çıkılabilmektedir.
...