(440 puan) tarafından
Enstantane nedir, nasıl Kullanılır? Enstantane hakkında bilgi verir misiniz?

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

0 oy
(660 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Örtücü de denir. Işığın sensör üzerine hangi hızla düşeceğini ayarlar. Yani pozlama süresini belirleyen mekanizmadır. Enstantane hızı düşükse hareketli nesnenin hareket yakalanabilir. Hareketin her anı tek tek görülmese de hareketin getirdiği akışkanlık alınır. Enstantane yüksek hızda ise hareketli bir nesnenin net bir görüntüsü alınabilir. Örneğin akan sudaki damlacıkları tek tek görmek için enstantane değerinin yüksek olması gerekir. Enstantane ile diyafram birbiri ile bağlıdır. Birbirlerine göre ayarlanması gerekir. Aksi halde yalnız pozlama görülür.
0 oy
(900 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Enstantane hızı perde hızı olarak da geçer ve deklanşöre bastığımızda sensöre ne kadar süre ışık düşeceğini belirler. Buna “Pozlama Süresi” de denir. Enstantane saniyeler ile ölçülür, yani 1/8000, 1/250, 1/6 gibi, bu terimleri açıklayacak olursak 8000’de biri, 250’de biri, 6’da biri gibi düşünülebilir. Rakam büyüdükçe pozlama süresi azalmış olur. Düşük enstantaneli çekmek isterseniz tripod kullanmalısınız ya da makineyi sarsılmayacak hareket etmeyecek bir zemine sabitlemelisiniz. Uzun pozlama yaparken de düşük enstantane kullanılır.

...